Terapi-former / Ledmobilisering (Heste) / Mobilisering af SI-led (Heste)

Mobilisering af SI-led (Heste)

Hvad er SI-ledet?

SI-ledet også kaldet korsledet er det led der forbinder bækkenet med korsbenet og derigemmen resten af hvirvelsøjlen, altså sagt på en anden måde, er det det led som forbinder bagparten(motoren) til ryggen og derigennem forparten.
Vigtigheden af at dette led, er velfungerende er derfor ekstrem stor.
 
Her til højre er et billede af ledet, det er ikke et almindeligt led hvor der er en form for fæste i form af skål, hængsel eller lign. det er derimod 2 flader som er "limet" sammen og holdt på plads af bindevæv og lagamenter. Disse 2 led(1 i hver side) er faktisk relative små i forhold til de store kræfter som skal føres igennem.
 
På grund af den måde SI-ledet opbygget kan det meget nemt blive påvirket.
Det kan ske ved fald, udskridning, træde forkert, rejse sig forkert op, lande forkert efter spring, blive forskrækket eller hvad der nu ellers kan ske der bringer kroppen ud af balance og der er også tilfælde hvor forkert eller for hård/forceret ridning har forårsaget skade (ses især hos unge heste) derudover vil spændinger i kroppen også "trække" i det og derved også få det ud af balance.
 
Det der sker når ledet kommer ud af ballance, er at det ved påvirkning får sluppet (eller bliver trukket) og "klister" sig fast et forkert sted, det er millimeter vi taler om her, men det har en enorm betydning for bevægeligheden.
 
Hviskorsled/SI-led ikke sidder afballanceret vil det være vanskeligt for hesten at bevæge sig korrekt dvs. at den ikke kan afvikle bevægelserne frit ned igennem ryggen og videre ud igennem hele kroppen, da bevægelsen i hver side vil være forskellig og sansynligvis vil den ene side "stritte imod"
 
 Alt efter hvor meget og hvordan korsledet/SI-ledet er udfordret og hvor længe det har været det, vil der være forskellige symptomer at finde. Der vil selvfølgelig også være en forskel på symptomer alt efter hvad hestetype det er og hvad den bruges til og hvor presset den er.
 
Herunder er listet lidt forskellige symptomer på et evt si-problem, læg mærke til hvor forskellige de er og det er kun et udsnit.
 
Det skal lige nævnes at hvis din hest har nogle af disse symptomer er det ikke nødvendigvis et faktum at det er si-ledet det er galt med og det vil sansynligvis også kun være en del af problemet, men det kunne være en god ide at få det undersøgt for en afklaring på det.

Eksempler på symptomer

  • Krydset er skævt og muskulaturen forskellig
  • Forhovene uens
  • Hesten svær at sko bagtil(uvillighed til at få løftet bagben)
  • Oplevelse af at hesten er "forhjulstrukken"
  • sætter ikke muskler
  • Hesten suger ikke rigtigt på biddet
  • Er halt skiftevis for og bag
  • Hesten bukker, stejler eller slår rytteren af
  • Hesten er stiv/svær at stillle til den ene side, mens den anden er smidig
  • Utaktet bevægelse
  • Hesten har smerter i ryggen
  • Problemer med changementer eller galop piruetter til den ene side
  • Hesten bruger ikke ryggen ordentlig over en forhindring, kaster bagbenene til siden
  • Islænderhesten vil ikke tølte eller passer i tølt og omvendt

 Efter mobilisering af SI-led

Hvis et SI-led er skævt i en længere periode er der stor sansynlighed for følgeskader, da hestens muskler og bevægelser er nød til at tage hensyn til den begrændsede bevægelighed.
Nogle led og muskler vil arbejde på overtid for at kompensere for resten, hvilket tit kan give anledning overbelastningsskader.
 
Når et SI-led som har siddet forkert/været umobilt længe(nogle gange årevis) bliver rettet/mobiliseret, er der et stort arbejde  med at få muskler til at arbejde rigtigt igen, si-ledet vil nemlig meget nemt "falde tilbage" igen hvis musklerne ikke bliver afspændt og hensigtmæssig bevægelsesmønster genindlært.
Ergo må man regne med at hesten vil have brug for en del afspænding og gennoptræning den første tid.
Men uanset hvordan så vil hesten kunne bevæge sig meget nemmere og friere og give mulighed for at arbejde med øvelser den før fandt svært.
 
Hvis mobiliseringen foretages hurtigt efter skaden er sket, vil hesten ikke nå at ændre bevægelsesmønster og derved kan man i løbet af kort tid fortsætte sit arbejde hvor man slap.
 
 
 
 
 
Det kan være svært at sige hvor mange konsultationer der skal til.
Der er heste som kun behøver 1 gang, det er især dem hvor det fanges hurtigt.
I sværrere tilfælde vil jeg i første omgang anbefale 3 gange, så der bliver mulighed for at "skrælle løget" så og sige. Det jeg mener med det, er at når først man begynder at løsne og mobilisere et sted, så vil der sansynligvis dukke diverse kompensationsspændinger/umobiliteter op andre steder og de steder kan faktisk i nogle tilfælde være hovedårsagen til problemet.
Det er igen problematikken: hvad kom først hønen eller æget.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Li-loni Terapi v/Lotte Nilausen | Bøttemosevej 9, 4690 Haslev - Danmark | Tlf.: 24967507 | li-loni@hotmail.com